Het is een grijze zondagnamiddag op de NDSM-werf. De met ‘streetart’ beschilderde muren zijn hier gelukkig zo talrijk aanwezig dat er geen kleur in de lucht hoeft te zitten om de buurt op te fleuren. De NDSM-werf mag dan wel bruisen van kleur, veel leven is hier voorlopig nog niet. Onder normale omstandigheden zijn de hippe maar eigenzinnige horecazaken hier de grootste trekpleister. Vanaf morgen mogen ze weer gasten ontvangen, een langverwacht moment. Ondanks alle onzekerheid hebben veel ondernemers echter niet stilgezeten gedurende de verplichte sluiting. Benieuwd naar de creatieve invullingen die zij aan de coronatijd gegeven hebben, stap ik IJver binnen. Het restaurant is nog geen jaar open en is daarbij ook de nieuwste aanwinst op de NDSM-werf. Opmerkelijk is de ontspannen sfeer die hier hangt. Achter de bar vind ik Arne Kleijn, één van de eigenaren. Onder het genot van een cappuccino raken we in gesprek op het nu nog verlaten buitenterras. Hij vertelt me over hoe ze bij IJver de coronacrisis hebben trachten overstijgen door een reeks geweldige initiatieven op te zetten.
‘Bier is altijd al de rode draad door ons verhaal geweest’, aldus Arne. De talrijke speciaalbieren, tapkramen en taptafels die je er binnen vindt, zeggen niets anders. Niet alleen op de drankkaart is bier de sterspeler, bij IJver wordt er ook met bier gekookt. Aangezien het product aan de basis van Ijver’s concept ligt, is het niet zo gek dat het eerste initiatief waarmee men hier aan de slag is gegaan om de crisis door te komen een bierborrel-box was. Geïnspireerd door de initiatieven van ‘support your locals’ zijn ze bij het samenstellen van de box een samenwerking aangegaan met kleine ondernemers en leveranciers uit de buurt die zelf ook de steun nodig hadden. Arne: ‘De box bevat naast lokale biertjes bijvoorbeeld olijven die we haalden bij een Turkse supermarkt uit de buurt, en onze kaas komt vanuit een zorgboerderij.’
Een ander volledig nieuw concept van de zaak is IJver’s Rollin’ Pizza. In de industriële NDSM-loods pronkt nu een pizza truck die normaal op zomerfestivals staat. Vol trots vertelt Arne over Matteo, de Italiaanse souschef bij IJver: ‘Een geboren pizzabakker die voor dit initiatief gemaakt is’. Daarnaast ligt het concept op één lijn met wat de jonge Amsterdammer wil. Nu dat ouderen, toeristen, en mensen uit het bedrijfsleven vaker thuisblijven, moeten veel horecazaken hun focus verleggen naar de jonge stedeling. Een uitdaging waar men bij IJver enorm goed in geslaagd is. De bierborrel box heeft veel liefhebbers gelukkig gemaakt, en ook de rollende pizzeria was naast een groot avontuur vooral een enorm succes!
Het is wonderbaarlijk hoe veerkrachtig men hier is omgegaan met de onzekerheid en uitdagingen die deze crisis met zich heeft meegebracht. Positiviteit en creativiteit blijken een krachtig middel temidden van chaos. De pizza truck is ondertussen jammer genoeg de NDSM-loods uitgerold, maar IJver opent wel weer wagenwijd zijn deuren voor lunch en diner waar je ter plekke van kan genieten.
Pizza in de loods
Het leven post-corona begint zich langzaam te ontvouwen. Een opluchting voor velen, vooral ook voor ondernemers die maandenlang in het duister moesten tasten. Nog maar enkele weken geleden heerste onzekerheid en chaos. Ik ging toen langs bij IJver, een bijzondere horecazaak gevestigd in de historische NDSM-loods. Hier boog men het hoofd niet. Bij IJver hield men moed en werd er gekozen voor een creatieve aanpak.
210 keer bekeken